Осма задача

 1. Два бързи въпроса. В първото изречение на "Идеята" не трябва ли да пише "...стига да имат следните атрибути", а не "методи"? А в спецификацията за find() при what['tags'] не би ли било по-ясно да пише "Съдържа низ или списък от низове" вместо "символ" - или се има предвид нещо малко по-странно? :)

  Публикувано преди
 2. В теста string-а, с който се тества в началото има и номер за всяка песен. Да го игнорираме, или попринцип трябва да го няма?

  Публикувано преди
 3. Здравейте, като избера "примерен тест" ме препраща на следния линк: http://fmi.py-bg.net/https://github.com/fmi/python-homework/blob/master/2011/08/sample_test.py , където обаче резултатът е :

  The page you were looking for doesn't exist.

  You may have mistyped the address or the page may have moved.

  Това временно ли е ?

  Публикувано преди
 4. Ако дадена песен няма поджанр каква се очаква да е стойността на полето в Song и какво се очаква да върнем за такава песен ако във find параметъра result е subgenre? Да очакваме ли че песните могат да се променят, т.е. примерно викаме find, на някоя от намерените песни сменяме genre - в такъв случай трябва ли да сменим tags на песента и въобще трябва ли да се handle-нем този case?

  Публикувано преди
 5. Евгени, погледни низа, който се подава на конструктора на Collection - там няма номер на песен :)

  Публикувано преди
 6. Факт... маха номерата... ама трябва някой да го прочете и осмисли :)

  Публикувано преди
 7. what['tags'] – Съдържа символ или списък от символи. Ограничава резултатите до песни, притежаващи всички етикети. Ако някой етикет завършва на удивителна (!), ограничава песните до тези, които нямат този етикет.

  В примерния тест what['tags'] почти винаги е set от стрингове.

  Какво да очакваме? Списък, множество или iterable? Въпросът важи и да останалите полета за които тестове няма.

  Публикувано преди
 8. what['name'] – Низ или регулярен израз. Ако е низ, ограничава до песни, чието име съвпада с низа. Ако е регулярен израз, ограничава до песни, за които има съвпадение с регулярния израз. {'name': 'My'} ограничава до песни, които се казват “My”. {'name': re.compile('My') } ограничава до песни, съдържащи подниза "My".

  Все пак да попитам, тъй като го няма в тестовете, как се очаква да се сравняват регулярните изрази(re.match или re.search)?

  Публикувано преди
 9. @Недялко: "съдържащи низа 'My'" според мен би трябвало да означава search

  Публикувано преди
 10. @Недялко: и списъци, и множества, и всякакви други породи iterables могат да бъдат обработвани по един и същи начин; на практика не би трябвало да има значение какво е :) Но съм съгласен, че все пак ще е добре водещите да изяснят малкото противоречие между "списък" в условието и множествата в sample_test; да, най-лесният начин да се напише работи и с двете, но все пак... :)

  Публикувано преди
 11. Искам да попитам - дали е възможно срокът за това и за следващите домашни да бъдат удължени до датата на изпита през сесията? Мотивацията ми е, че в момента на всеки 2-3 дни се правят контролни по задължителни дисциплини, а има домашни и по други предмети и просто няма време. - Мартин

  Публикувано преди
 12. @Недялко: уф, мерси! На няколко места не бях дочел условието, а ти явно си :)

  Публикувано преди
 13. От примерите:

  # Връща имената на всички артисти, които имат поне една песен с етикет jazz:
  collection.find('artists', tags='jazz')
  

  Но от условието:

  Ако result е някой от символите 'name', 'artist', 'genre' или
  'subgenre' , find връща ..
  

  "artist" или "artists" e коректното? (:

  10х

  EDIT: също и въпроса за subgenre -> какво се очаква да е, ако не е зададена стойност - None или ""

  Публикувано преди
 14. @Кирил: мисля, че би трябвало да е "artist" - от една страна за да бъде последователно (всички други съвпадат с имената на атрибутите, описани за самите песни), от друга страна защото това страшно улеснява реализацията с използване на един малък Python-ски трик :)

  За subgenre - да, в условието като че ли не е казано съвсем ясно, но лично на мен ми се струва най-логично subgenre на определена песен да връща None, ако не е бил зададен такъв, а find("subgenre", ...) да не включва в множеството нищо за такава песен... дори, ако не се лъжа, това за find() е така според примерния тест.

  Разбира се, очакваме истински отговор от водещите :)

  Публикувано преди
 15. @Кирил: а всъщност, в допълнение към предишния ми отговор: погледни условието за subgenre и None - то всъщност си пише как трябва да бъде :)

  Публикувано преди
 16. Хора, моля да удължите срока с няколко дни, защото изнемогвам. До сега се кривих да търся жанрове и поджанрове и не стига времето. Сега ще кажете - ами какво прави в събота и неделя... Моля!

  Благодаря предварително!

  Публикувано преди
 17. @Петър Пенчев - даа, прав си за subgenre, не съм обърнал достатъчно внимание .. (:

  Иначе съм на ясно с "малкия Python-ски трик" - затова питам, дали може да го използваме :D

  Мерси за отговорите (:

  Публикувано преди
 18. @Алексей: Не си единствен, който не смогва, но традиционно не увеличават срока, дори да има много непредали. От личен опит го казвам.

  Публикувано преди
 19. Наистина ще е хубаво ако се удължи срока за последните домашни и тази включително. Не знам какъв е проблема, никой нищо няма да загуби.

  Публикувано преди
 20. И аз не знам какъв е проблема, но ако съдим по емпиричните данни и екстраполираме получаваме, че удължаване на срока няма да има.

  Публикувано преди
 21. Мисля, че удължаването на срока би било разумно най-вече с оглед на това, че през семестъра домашните на бяха равномерно разпределени и целия зор по писането им остана за края на семестъра, когато традиционно така и така има доста зор. :)

  Публикувано преди
 22. Напишете си ги когато имате време... ако ви е за самите домашни. Ако се вълнувате от точките - пишете домашните навреме. Който иска много точки(съответно висока оценка) е редно да се потруди повечко, нали така?
  Не ме разбирайте погрешно, не че съм против, просто мисля, че би било напълно разбираемо ако НЕ СЕ удължи срока.
  Надявам се, не съм засегнал никого, успех с домашните и като цяло през сесията. :)

  .

  Публикувано преди
 23. Хайде да не водите форумни войни тук?

  Удължаване на срокове за домашни НЯМА да има. Още в самото начало на курса(разбирайте - първата лекция) ясно беше казано, че ако някой е записал курса, с идеята да изкара кредити, то това няма да се случи току така.

  6 дни за домашна работа са напълно достатъчни(съдейки по резултатите), стига то да не се започва 3 часа преди крайния срок(понякога).

  Разбирам напълно, че сега е период през, който всякакви курсови работи, защити и изпити идват, но пак казвам: по време на първата лекция беше изрично упоменато, че ще има много домашни, високи критерии и оценки няма да бъдат давани даром.

  Публикувано преди

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.