Кои теми искате да засегнем в оставащите лекции?

 1. От екипа решихме да имитираме някаква форма на демокрация. След като през семестъра ви показвахме същността и предимствата на езика, ни хрумна идеята и да покажем малко практически приложения, за които той е полезен.

  Кажете ни кои теми предпочитате(може да избирате по няколко отговора) и тези, които съберат най-много гласа ще бъдат разгледани в следващите лекции.

  Гласувайте смело: http://micropoll.com/t/KEtNSZBzDv

  Публикувано преди
 2. Аз държа да си дам мнението, за различните опции:

  Уеб програмиране с Django - Големият плюс тук е, че вероятно хората, на които ще им е интересно наброяват малко село (въпреки, че статистиката от вчерашната лекция говори друго, 100% на доста повече хора ще им е интересно - аз, например, нямам интерес към това, но пък ще ми се НАЛОЖИ да разуча Django). Минуса е, че хората, които нямат хал-хабер от уеб програмиране (поне 1/3 от курса) ще умрат от тъпотия. Не за друго, ами защото това е като да бяхме почнали класовете в Python без да сме разбрали що е ООП, но пък няма време (и като цяло не мисля, че му е мястото в курса по Python) да се покриват основите на уеб програмирането. За тези, които пък разбират от уеб програмиране http://docs.djangoproject.com/en/1.3/ ще свърши работа. Абе, като цяло, аз лично съм по-скоро против, тъй като ползването на Django е въпрос на необходимост, следователно е по-логично всеки да разучи това, което му трябва. Тук е мястото да кажа, че ако преподавателския колектив сметне, че по някоя от изброените теми може да се кажат много адски полезни неща, които трудно човек ще научи без много опит, то е добра идеята темата да присъства, тъй като няма как човек да научи някои важни специфики на Django, да речем, само от четене на документацията.
  Overall: 2/3 (обичам да оценявам разни неща :D)

  Git и системи за управление на версиите - Големият плюс на това, е че на почти всички, които ще се занимават професионално с програмиране, ще им се наложи да ползват Version Control System. Големият минус е, че мнозинството не го знаят. Адски полезно, проблема е, че на доста хора няма да им е интересно, защото ще си мислят "WTF, какво ме е*е това?!?".
  Overall: 3/3 (доста съм пристрастен тук :D)

  Паралелизъм (multithreading/нишки) - Полезно и, предполагам, достатъчно кратко за една лекция (предвид факта, че, до колкото видях, е имало такава лекция някоя от предишните години). Много е вероятно на почти всички да им се наложи да се занимават с ПРПСП (Bazinga!), проблема е, че на пръв поглед не изглежда ужасно вълнуващо и интересно.
  Overall: 2.718281/3

  SQL и NoSQL бази данни - Още едно полезно нещо, с което (again) вероятно на всеки ще му се наложи да има взимане-даване. Проблема тук отново е това, че не е супер вълнуващо и на пръв поглед не особено впечатляващо. Темата е доста важна, но пък паак трябва да се постави някаква основа, което малко или много променя нещата.
  Overall: 2/3

  GUI (PyQt, Windows Forms) - Meh. Но пък на много хора може да им се стори интересно, а от опита си с Java GUI-та смятам, че е много полезно да има кой да обясни нещата, вместо човек да се мъчи сам. Като цяло - едно от малко по-скучните неща, но пък хората очевидно не харесват интересните и ужасно полезни такива. :)
  Overall: 1.5/3

  Разработка на игри(PyGame) - Тук дори е възможно да се получи по-голямо селце отколкото при Django, защото хората искат да правят игри (без капка ирония, тъй като и мен това ме влече). Уви, хората забравят, че Python е бавен и не е най-добрия език за целта. Какво пък толкова, щом хората са могли да ползват Python за Civ IV, явно има някакъв хляб в това.
  Overall: 2.нещо/3

  Python и C (C библиотеки, ctypes) - Доста дълбоки води. Плюса е ясен, но не съм сигурен дали си заслужава, тъй като не много хора ще вникнат добре в материала. Тук нямам добра аргументация, предполагам това е доста силен инструмент, но не съм сигурен, че аудиторията и знанията на хората са подходящи за такава лекция. Нищо лично C. ;(
  Overall: 1.5/3 (не сложих 1/3, защото не искам C библиотеките и ctypes да ми се обидят и пак казвам, не е заради самия материал!)

  Имплементации на Python (IronPython, Jython, PyPy, Stackless) - Не е като да няма какво да се каже, но тук важи с огромна сила, това което казах за Django. Използването на тези неща е въпрос на необходимост и, въпреки че е добра идея хората да знаят за тяхното съществуване, не мисля, че му е мястото в курса по Python да се задълбава много във това. Не е лошо и да се дадат като пример, за това какво може Python, но цяла лекция за въпросните имплементации на езика ще дойде в повече на мнозинството. Най-скучната лекция до сега, бих казал, че е тази с библиотеките. Предполагам доста хора биха ме подкрепили. Полезни неща, да, но докато не му потрябват на някого, няма да седне и да ги разучи като хората.
  Overall: 1.5/3 (а не 1/3, защото не искам да обиждам IronPython, Jython, PyPy, Stackless и други, а освен това те са 4+, а аз съм сам, така че не искам да имам проблеми с тях. Тук отново ще кажа, не е проблема в материала, а в това, че е възможно да не се получи особено добра лекция, а освен това доста хора никога няма да опрат до тези имплементации на езика)

  Знам, че повечето хора няма да оценят важността на някои от темите, но поне си казах мнението. :)

  Публикувано преди
 3. Абстрахирайки се от факта, че четейки поста ти стигнах до заключението, че не искаш за нищо от тез да говорим - ми хареса мнението.

  Ще се радвам и на други мнения защо (не)трябва да се говори за някоя и темите и какво точно да се засегне.

  Публикувано преди
 4. Две теми, които липсват в анкетата, но са говорени минали години:

  • нет(у|в)ъркинг
  • добри практики и обектно-ориентиран дизайн

  Според мен ще бъде много по-полезно за всички ако има лекции за добри практики, дизайн, version control, нишки енд стъф, вместо някоя библиотека или framework, които вероятно ще ползват 1/3 от хората.

  Публикувано преди
 5. Version Control безспорно би следвало да е най-general purpose от всичките. Ако някой си мисли, че т'в е нещо тъпо, което никога няма да му трябва, или няма намерение да работи сериозна работа свързана с програмиране, или скоро след като започне да го прави люто ще се кълне за тия си мисли сега :) Git е доста хубав пример за version control, освен т'ва става все по-популярен, а и до колкто знам май не се изисква супер много труд, за да го схване човек, ерго: полезно, интересно и лесно за учене... кое да не му се харесва :) PyGame и подобни е много яка тема и много влече хората, обаче е доста конкретна, multithreading от друга страна е нещо което е достатъчно общо, че да е полезно на всеки за всичко и достатъчно конкретно, че да може да се разкаже хубаво. Огромната бройка желаещи да се занимават с някакъв тип gameDev е безспорен факт, точно както е безспорен факт, че single-thread игрите си отидоха заедно със залеза на DOS :)

  Публикувано преди
 6. Уеб програмиране с Django

  Темата е интересна на по-голямата част от хората и не смятам че човек трябва да има кой знае колко дълбоки познания по уеб програмиране за да може да влезе в темата. Достатъчно е да знаеш какво е браузър и че има нещо което се казва сървър.

  Version Control

  Полезна тема, но ми се струва най-малка от изброените Човек може да хване един лист с командите на съответната система и да се справи с работата с нея.

  GUI (PyQt, Windows Forms)

  Съгласен съм с Виктор, че трябва някой тук да ти обясни нещата.

  Също подкрепям идеята за лекция за нетуъркинг.

  Публикувано преди
 7. Аз гласувам за темата "Python и C (C библиотеки, ctypes)". Би ми била много интересна и понятна. Подкрепям също така и темата нетуъркинг. За темите "Уеб програмиране с Django", "Git и системи за управление на версиите", "SQL и NoSQL бази данни" и "GUI (PyQt, Windows Forms)" мога да кажа само, че ще ми бъдат непонятни. Втори курс съм и нямам никаква идея за какво изобщо става дума.

  Публикувано преди
 8. Така и така сме минали общите неща вече в Python, аз съм с двете ръце "ЗА" да нагазим в по-дълбоки води. Мисля, че за всеки ще са полезни, макар и по-трудно разбираеми. Все пак не сме записали курса, за да го изкараме лесно, а за да научим нещо полезно.

  Моето лично мнение:

  • Django - против - framework - всеки програмист може лесно да се нагоди към някакъв framework, не смятам, че е нещо ново (и концептуално, и не само ). Аз лично нямам идея от Django, би ми било интересно да разбера какво е, но смятам, че всеки само може да го направи и няма да му е трудно; въпрос на необходимост и четене на документация, както каза Виктор;

  • Git - нито много за, нито много против - безумно полезно е, не се учи в университета ( повечето хора се сблъскват с git или svn на първото си работно място ); хубаво би било да минем през това и да се обясни, че програмирането за домашно няма нищо общо с професионалното програмиране :D Но имам други по-предпочитани;

  • multithreading - ТВЪРДО за - също смятам, че не е нещо, за което студент може да предобие представа в университета. Пък било то и по ОС (който го учи (: ). Гласувам за това като любима тема. Не знам обаче дали една лекция ще е достатъчна, има прекалено много подробности около това (или поне в езици от по-ниско ниво, като C++ например)

  • SQL - eeee.. нито за, нито против отново - не съм гласувал за това. Също смятам, че лесно се научава и всеки сам може да го направи, все пак само научаваш някаки библиотечки. Нищо ново като концепция.

  • GUI - предпочитам да не изразявам мнение по въпроса :D Не съм гласувал за това и не обичам бутончета. И все пак, предполагам ще има доста гласове за ГПИ.

  • PyGame - хм, звучи интересно. Нямам идея какво точно е PyGame, какво може да се прави с него и прочие, но съм за това, понеже в една игра могат да се вкарат много неща - и client-server (простичка) част, и multithreading, и доста логика, и всичко. Би било доста практично за завършек на курса, по мое лично мнение (било то и в повече от една лекция)

  • Python и C - смятам, че за всички ни ще е полезно това. Аз лично го класирам за второ място, след многонишковото програмиране.

  • Имплементации на Питон - хм.. това е доста специфично, струва ми се. Аз по принцип съм "за", понеже обичам да знам как точно става всичко, а не просто "да кодя". Това доста помага и за разбирането на нещата по-добре, за осмислянето на много работи и т.н. И все пак - доста сложно, като че ли. И Все пак (:D), гласувах за това, защото е хубаво да имаш идея какво става "под" твоя код, и че нищо не е "черна магия" (:

  Това е лично мое мнение, разбира се.

  Поздрави

  EDIT: Подкрепям Станко за networking, не знам защо го нямаше в предложенията ( макар че вече (почти) го споменах под формата client-server ) - отваря много вратички в програмирането като цяло, има далеч по-нови проблеми, с които се сблъсква човек при мрежовото програмиране (както и при многонишковото ) и е доста интересно.

  Публикувано преди
 9. Ще бъде ли засегната някоя тема от анкетата (освен вече четените) до края на седмицата и за какво ще си говорим в оставащите пъти?

  Публикувано преди
 10. Мая, за утре не знам, но последната лекция ще е в Борисовата (IIRC). :)

  Публикувано преди

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.